Data Management Professional


Data kwaliteit staat centraal in de organisatie en in deze rol ben je verantwoordelijk voor het verbeteren van deze datakwaliteit. Daarnaast is het belangrijk dat je iedereen in de organisatie bewust maakt van de effecten van datakwaliteit. Dit wordt voornamelijk gedaan door inzichten te creëren die met de huidige datakwaliteit te maken hebben. Daarnaast bespreek je constant de analyses die gedaan worden en worden er presentaties gegeven over het topic datakwaliteit. Het eind doel is om de processen en systemen omtrent de datakwaliteit te verbeteren.

Een aspect van de rol overstijgt alle anderen; stakeholder management. Het is cruciaal om met alle verschillende betrokken partijen, stakeholders, collega’s etc. te kunnen schakelen. Je weet mensen te verbinden en de nodige informatie over te brengen. Ook zijn alle vormen van meedenken en ontwikkelen over het topic datakwaliteit van belang.

Verder houdt de functie het volgende in:

  • Overzien en verbeteren van de datakwaliteit. Analyses maken omtrent datakwaliteit en in contact komen met de juiste data owner. Oplossingsgericht denken en samen met de stakeholders nadenken over de antwoorden op de problemen;
  • het houden van presentaties over het onderwerp datakwaliteit;
  • stakeholdermanagement in het algemeen;
  • overzien en bewaken van de procesvoortgang;
  • zorgdragen voor de verbetering en professionalisering van de datamanagement processen.

Het zwaartepunt van de rol ligt voornamelijk bij het stakeholdermanagement, sterk in je schoenen staan en een analytisch / kritische blik.