Een inleiding op stress

Waar komt stress vandaan? Wat is het? En waarom was stress vroeger nuttig om te overleven, maar kan het ons nu opbreken? Dit artikel afkomstig van NRC.nl geeft antwoord op deze vragen en is geschreven rondom de verschijning van het boek Van Big Bang tot Burn Out; het grote verhaal over stress.

Een paar quotes uit het artikel:

In ons boek hebben we onder de loep genomen waar onze stressrespons vandaan komt. Dat blijkt een oeroude evolutionaire reflex te zijn. De stressoren die wij ervaren zijn in feite niets anders dan evolutionaire druk. Als er vroeger honger was – een belangrijke stressor – dan gingen soorten ander voedsel eten. Zo ontstonden langzaamaan nieuwe soorten. De ontwikkelingen zijn in onze tijd alleen zo duizelingwekkend snel gegaan dat ons stress-systeem dat allang niet meer kan bijbenen. Daardoor zien we in de spreekkamer een sterke toename van stressgerelateerde stoornissen. Vanwege de evolutionaire druk die we nota bene zelf gecreëerd hebben.

Sterker nog: het is heel natuurlijk om af en toe ongelukkig te zijn. Dat najagen van geluk en stressloosheid is evolutionair nooit de bedoeling geweest. Een redelijk evenwicht is biologisch het hoogst haalbare. Dus relativeer je stressgevoel. Bedenk dat het voortkomt uit een oeroud systeem. Bovendien voel je de meeste stress om dingen die totaal buiten je macht liggen. Het is heel goed om je te realiseren hoe nutteloos dat is.

Bij meer interesse na lezen van het artikel kun je uiteraard dit boek bestellen via Live Your Potential.

Andere modules binnen deze dimensie?

Boektip: Emotional Intelligence door Daniel Goleman

© Copyright 2018 Interim Valley • Alle rechten voorbehouden Privacy Statement
Design & realisatie Maatwerk.co