Respecteer de afstand en jezelf

In 2018 trainde Marloes met haar vriend Thijs voor de ‘Ultra Trail Cape Town’, een 100km run. Lees hier haar verhaal.

Marloes Veldhuis is mede eigenaar van de Atleetfabriek en woont samen met haar vriend Thijs in Haarlem. Dit jaar heeft zij, ter voorbereiding op Ultra Trail Cape Town, deelgenomen aan de Jungfrau Marathon in de Zwitserse Alpen. In de zomer van 2018 heeft zij een Live Your Potential interview gehad.

Het begon allemaal weer door mijn deelname aan de Dam tot Damloop na mijn studietijd. Toen kwam het fanatisme weer naar boven. Het gevoel, de spanning, er wordt afgeteld en los. Daar in het startvak hoop je dat het klopt. Het resultaat van je voeding, je trainingen en rust. Feitelijk werk je meer toe naar het startmoment dan naar de finish.

Bewegen is in mijn opvoeding altijd heel belangrijk geweest. Er werd bijvoorbeeld veel gewandeld tijdens onze vakanties. Dit naast dat we vaak buiten speelden, we dicht bij het bos woonden of op de boerderij van mijn opa en oma buiten bezig waren. Maar ook omdat mijn broer en ik alle ruimte kregen om te sporten en de sporten te beoefenen die wij zelf leuk vonden. Hierbij was de enige voorwaarde dat we er dan ook echt voor moesten gaan, en niet binnen drie keer al mochten stoppen omdat het toch minder leuk was dan gedacht. Dat op zich is al een belangrijke levensles als kind van die leeftijd.

De eerste sporten waar ik echt voor ging waren basketbal en turnen. Basketbal is natuurlijk niet iets dat je direct verwacht, maar ik vond dat echt een leuke sport. En hier ben ik uit eindelijk mee gestopt omdat ik ondertussen ook was begonnen met schaatsen, wat steeds meer tijd in beslag ging nemen.

Ga er voor! Gewoon doen! Wat heb je te verliezen… Dat is voor mij Live Your Potential.

Vanaf dat moment ben ik gaan schaatsen en mezelf fanatiek bezig gaan houden met de schaatssport. Dit is niet alleen het schaatsen in de winter. Maar ook hardlopen, krachttraining en wielrennen in de zomer als voorbereiding op het schaatsseizoen. “De beste schaatsers worden namelijk in de zomer geboren”, is een bekend gezegde binnen de schaatssport. Wat je er in de zomer in stopt, keert zich in de winter uit op het ijs. Toen merkte ik al dat ik wielrennen ook al heel leuk vond.

Description

In de verschillende fases van je leven beroep je op je mentale veerkracht. Deze belast je net als een spier. Er zijn momenten dat je het minder in hoeft te hoeven zetten. Maar in extreme situaties – tijdens pieken en dalen – is het die veerkracht die zorgt dat je de doelen bereikt. Voor mij liggen die piekmomenten tijdens het sporten.

Op dat moment werd ik mij ook steeds bewuster van het feit dat als ik er voor ging, ik ook echt wat kon bereiken. En mijn aanleg in combinatie met mijn doorzettingsvermogen een vliegwiel was dat nog verder werd aan geslingerd door mijn trainer. Hij liet mij er alles uit halen wat er in me zat en om tot het gaatje te gaan. Tijdens de trainingen en de wedstrijden.

Tijdens de zomer moest er elke vrijdag een tijdrit gereden worden. En dat vond ik heerlijk. Mezelf oppeppen om de snelste tijd te rijden. Om het maximale te presteren Dit mentale spel gaf mij veel voldoening. Sportief gezien was dit voor mij een kantelpunt; wielrennen ging mij beter af dan schaatsen.

Description

Description

Het trainen voor het wielrennen betekende dat ik met de mannen mee mocht. Ik was de enige dame in dat team en ik vond dat heerlijk. Maar het koersen was helaas gescheiden wat inhield dat ik de wedstrijden alleen reed. En zonder team wedstrijden rijden was moeilijk. Ik ben zelfs een paar keer bewust de koers uit, zo de berm in gereden. Maar dan dacht ik: “mij pak je niet, en sprong ik weer op mijn fiets en ging er weer voor”. Op den duur miste ik het maatjes gevoel en vond ik het alleen rijden echt niet meer leuk. Ik haalde er geen plezier meer uit en daarvoor was de sport ook te duur. Vanaf toen ben ik fanatiek blijven schaatsen totdat ik ging studeren in Breda.

Tijdens mijn studie vrijetijdsmanagement is het sporten na een jaar op een zijspoor beland. Mijn tijd en energie stopte ik in het studentenleven. Als dispuutslid van een vereniging en later ook als lid van het bestuur waren er veel activiteiten waarop ik mij kon focussen. Pas in het laatste jaar ben ik toen weer gaan sporten omdat ik merkte dat ik minder fit was. Hardlopen lag toen het makkelijkst binnen handbereik omdat je hier weinig voor nodig hebt. Dit pakte ik snel op en had er ook plezier in maar dit bleef vooralsnog recreatief. Totdat ik mij die eerste keer heb ingeschreven voor de Dam tot Damloop. Hiermee ontwaakte mijn sportershart en verlangen om te presteren, mijzelf geestelijk en fysiek tot de rand te laten gaan.

De afstanden werden langer en dus ook de intensiteit van mijn trainingen. En gezien mijn drang om te sporten is dat voor mij ook geen straf. Voor mij is de “tijd” wel degelijk een ding. Afhankelijk van de afstand wil ik binnen een bepaalde tijd finishen. Ook tijdens de ultra runs, waar in principe binnen de gestelde tijd en in goede gezondheid, finishen op zich al een prachtige prestatie is.

Het meest trots ben ik op het resultaat van mijn deelname aan de 89 kilometer lange Comrades Run, in KwaZoeloe Natal Zuid-Afrika, de “down run” om specifiek te zijn. Deze heb ik toen in 2016 dik binnen 10 uur weten te finishen (red.: 09u30m). Tijdens zo’n run ga je door allerlei verschillende fases van lichamelijke en fysieke uitputting. Tijdens deze moeilijke momenten is het de mentale kracht die ervoor zorgt dat je de finish haalt. En dat is gelukt. Dat jaar had ik sowieso een sterke focus. Ik heb toen voor de tweede keer deelgenomen aan de Two Oceans Marathon en deze dik onder de 5 uur gefinisht.

Description

Naast de uitdaging van de afstand, vind ik het ook fantastisch om in Zuid-Afrika te mogen lopen. De schoonheid en diversiteit van het land hebben echt een enorme aantrekkingskracht op mij. Zuid-Afrika voelt voor mij als thuis. Ik schiet dan ook vol emoties wanneer ik daar het vliegtuig uit stap en de lucht van Zuid-Afrika ruik. Ik weet niet waarom, maar het was tijdens een geschiedenisles op de middelbare school dat ik bedacht dat ik naar Zuid-Afrika moest. En in 2003 ben ik voor het eerst gegaan om stage te lopen. Dat was een mooie tijd en sindsdien heeft het land mij niet meer los gelaten.

Naast de twee resultaten waarop ik trots ben was mijn 4e deelname aan de Two Oceans eentje die een extra grote uitdaging bleek. Die dag zelf was het 28 graden in combinatie met een hoge luchtvochtigheidsgraad. Dat maakt het lopen daar met de hoogteverschillen er beslist niet makkelijker op. Maar mijn voorbereiding was niet goed. Onvoldoende focus, te laat gestart met trainingen – 6 weken voor tijd – en veel stress ervaren. Ik was destijds begonnen als ondernemer en dan maak je je druk over van alles en ervaar je een enorm verantwoordelijkheidsgevoel. Mijn focus lag bij het ondernemen. Ik was minder gemotiveerd voor mijn deelname dan voorgaande jaren en trainingen schoof ik voor mij uit. Uiteindelijk had ik nog wel tot 46 kilometer getraind – the magic number – want dan hoef je er nog maar 10.

Tijdens deze moeilijke momenten is het de mentale kracht die ervoor zorgt dat je de finish haalt.

De dag en avond voor de start gebruik je normaliter om te rusten, en goed te eten. Ik was bezig met werken en zat achter mijn laptop. Gaf hierdoor mijn lichaam en geest niet de rust die het nodig heeft voorafgaand aan zo’n zware dag. De eerste 15 tot 20 kilometer verliepen nog goed, maar toen liepen mijn benen vol. In Noordhoek, daar precies op de helft ben ik gestopt. Ik kon niet meer. Maar echt stoppen is mijn eer te na, meer dan mijn eer te na. Toen ben ik gaan kijken wat voor mij de best mogelijke manier was om de finish te halen. Mijn hoofd wilde nog wel en transformeerde mijn manier van denken van negatief naar positief. Ik heb de hele afstand uitgelopen en achteraf gezien er uitgehaald wat er in zat. Door goed naar mijn lichaam te luisteren. Vanaf die dag heb ik meer dan ooit geleerd om mezelf in acht te nemen en ben ik in staat om te zeggen: “dit is mijn stukje”.

Hier is dan ook de parallel tussen topsporten en ondernemen duidelijk zichtbaar. In beide gevallen zijn doorzettingsvermogen, geloof in jezelf en het geloof dat je het resultaat gaat behalen fundamenten die je succesvol maken in het behalen van je doelen. Je moet als ondernemer goed vanuit jezelf blijven denken, en voor jezelf zorgen. Net als dat een atleet soms heel egoïstisch kan zijn. Maar jij zet die stip aan de horizon, en daar moet je voor gaan. Ongeacht wat andere mensen hiervan vinden.

Mentaal kan je ook sterker worden. Door je doelen klein en overzichtelijk te houden. Zo kan je iedere keer een stapje vooruit.

Ik ben mede eigenaar geworden van De Atleetfabriek, welke opgericht is door mijn compagnon Fleur Mulders. Ik wilde iets voor mijzelf beginnen om zodoende vooral mijn sterke punten in te kunnen zetten en ik op die wijze ook altijd plezier uit mijn werk kan halen. Maar ook om meer controle over mijn eigen leven te krijgen en meer bewuste keuzes te kunnen maken. Rond de oprichting zijn wij met elkaar in contact gekomen en was daar de klik. Vanaf dat moment zijn we samen gaan bouwen aan onze missie: zorgen voor persoonlijke groei en vitaliteit.

Ik haal daar ook echt voldoening uit, mensen helpen energie te krijgen. Inzicht krijgen in zichzelf, want daar begint het mee. Vitaliteit is bovenal een beleving.

Mentaal kan je ook sterker worden. Door je doelen klein en overzichtelijk te houden. Zo kan je iedere keer een stapje vooruit. Het is al goed dat je probeert jouw eigen doel te halen, zonder dit te vergelijken met de doelen die iemand anders nastreeft. Door continu deze persoonlijke doelen te halen, vergroot je daarmee ook je doorzettingsvermogen en creëer je een mentale stimulus. En als iets een keertje niet lukt, dan is het ook goed.

Persoonlijk ben ik vooral bezig om goed in balans te zijn tussen mijn zakelijke en privé leven. Echt in verbinding te staan met de mensen met wie ik werk en om wie ik geef. Soms moet ik dan even terugschakelen, want ik sta automatisch altijd aan. Maar rust nemen is ook onlosmakelijk met sport verbonden. En om los te komen van alle gedachtes heb ik iets nodig om mij op te focussen, zoals het hardlopen.

Vanuit die basis mijn droom achterna. En dat is te blijven doen wat ik nu doe, het uitbouwen van het gedachtegoed. En samen oud te worden met Tijs, op een mooie plek in de natuur. Met veel ruimte en vrijheid om ons heen, hier samen van te genieten. En voor iedereen die net als ik een droom heeft die zij als stip aan de horizon willen plaatsen heb ik een advies: Ga er voor! Gewoon doen! Wat heb je te verliezen……dat is voor mij Live Your Potential.

Aanvulling Marloes Veldhuis: “De Jungfrau marathon heb ik zeker gelopen! Wat een avontuur in een geweldige omgeving. Helaas speelden fysieke klachten mij nog steeds parten en hebben Thijs en ik kort voor de startdatum van de Ultra Trail (100km) Cape Town besloten niet deel te nemen. Dit nadat we samen naar Kaapstad zijn geweest voor een ultieme testrun omdat ik er toch wel voor wilde gaan. Dit keer heb ik het hoofd moeten buigen… met pijn in m’n hart en het besluit genomen het lijf niet over de kling te jagen. De Two Oceans voor 20 april a.s. staat uiteraard opnieuw op de planning en daar ga ik zeker nog mooie andere uitdagingen aan toevoegen.”

Meer verhalen

Interim Valley wordt Kayak

Interim Valley bestaat 25 augustus aanstaande 10 jaar. Een goede gelegenheid om eens na te denken over ons merk, en hoe we ons presenteren aan de buitenwereld. We blijven staan waarvoor we staan, we blijven Persoonlijk, Toegewijd, en Expert, en we blijven ons inzetten om mensen hun volledige potentie te laten benutten. De naam verandert echter. Vanaf 25 augustus heten wij Kayak, en zijn we te vinden via wearekayak.com.

Let’s Connect, Learn & Inspire 2022: een terugblik

Iets meer dan een maand geleden was het zover: Let’s Connect, Learn and Inspire. Op 7 april 2022 ontvingen we gastsprekers Nadine Klokke en Marguérite Soeteman-Reijnen in het DoubleTree Hilton om te praten over diversiteit in de financiële top. In dit artikel blikken we kort terug op een geslaagd event, en geven we een klein voorproefje van de podcast die live werd opgenomen.